Thursday 6 October 2011

Vlada uz Zakon o ništetnosti predlaže i deklaraciju

Vlada uz Zakon o ništetnosti predlaže i deklaraciju

Vlada je predložila deklaraciju kojom se utvrđuje da je Srbija donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tijela proglasila nadležnima za vođenje postupaka za određena kaznena djela koja su počinjena na teritoriju bivše SFRJ povrijedila suverenitet Hrvatske. Pozvala je Srbiju na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Na tragu prijedloga zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, predlažemo Saboru donošenje još jednog dokumenta, a to je deklaracija, rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Deklaracijom, koja je upućena u saborsku proceduru, s ciljem daljnje suradnje, povjerenja i dobrosusjedskih odnosa, poziva se Srbiju na sklapanje međunarodnog pravnog ugovora kojim će se pitanja nadležnosti za ratne zločine, protiv čovječnosti i genocida urediti cjelovito i sukladno načelima međunarodnog prava.

Iako se prethodno pojavila informacija da je Vlada, navodno, na užem kabinetu donijela odluku o povlačenju Zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i pravosudnih akata bivše SFRJ, čija je namjera poništiti sve optužnice pravosudnih tijela bivše države, to se nije dogodilo.

Vlada je Saboru, uz taj zakon, uputila i prijedlog deklaracije.

Najava zakona izazvala je mnoge reakcije. Jučer je iz Bruxellesa stiglo upozorenje Hrvatskoj da bude oprezna pri donošenju zakona o stavljanju izvan snage pravnih akata bivše države. Opozicija i neki stručnjaci tvrdili su da se njime hrvatski branitelji neće zaštititi od neopravdanog progona, nego da bi se situacija mogla pogoršati jer je iz njega proizlazilo otkazivanje suradnje sa Srbijom kad je riječ o procesuiranju ratnih zločinaca. Procesuiranje i kažanjavanje ratnih zločina jedna je od točaka nadgledanja koje EK provodi do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a.

No comments:

Post a Comment