Tuesday 4 October 2011

Spomen Drinskim mučenicama nakon beatifikacije u Sarajevu

Spomen Drinskim mučenicama nakon beatifikacije u Sarajevu

Vrhbosanska nadbiskupija i čelnici općine Goražde dogovorili i posljednje detalje vezane uz postavljanje spomen-ploče novim blaženicama - U Olimpijskoj dvorani Zetra 24. rujna s početkom u 11 sati bit će služena misa beatifikacije Drinskih mučenica koju će predvoditi kard. Angelo Amato.

Spomen-ploča Drinskim mučenicama, časnim sestrama ubijenim 1941. godine, bit će otkrivena u Goraždu 25. rujna, dan nakon njihove beatifikacije koja je zakazana za 24. rujna u sarajevskoj dvorani Zetra. Tim povodom u Goraždu je nedavno boravilo izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije da bi s čelnicima Općine Goražde dogovorilo i posljednje detalje vezane uz ove događaje.

Uskoro i spomen-kapela

- Mi smo ugodno iznenađeni otvorenošću Općine Goražde i njenih građana koji su proživjeli tešku povijest stoljećima na ovom području i koji u današnje vrijeme žele označiti mjesto stradanja, pa evo i pet časnih sestara koje su za vjeru i dostojanstvo žene položile svoje živote - kazao je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Luka Kesedžić uputivši riječi zahvalnosti goraždanskoj lokalnoj zajednici što njeguje ove vrijednosti. - Drago nam je da će mjesto njihova stradanja biti prigodno obilježeno, a imamo želju ovdje u perspektivi izgraditi i spomen-kapelu koju bi posjećivali hodočasnici iz cijelog svijeta - kazao je Kesedžić.

- Općinsko vijeće Goražda jednoglasno je donijelo odluku o postavljanju spomen-ploče koja će trajno svjedočiti o tragediji časnih sestara. Drago nam je da će ona biti otkrivena dan nakon beatifikacije. Ovaj grad uvijek je bio prepoznatljiv po otvorenosti i vjerskoj toleranciji, na što smo jako ponosni”, kazao je nakon susreta načelnik općine Goražde Muhamed Ramović. Nakon što su zarobljene na Palama 15. prosinca 1941. godine, od četničke ruke stradale su časne sestre Kćeri Božje ljubavi, poznatije kao Drinske mučenice.

Vjerska tolerancija

Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast, s prozora današnje Osnovne škole “Husein ef. Đozo”, a tadašnje vojarne, bježale su časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi - Jula, Krizina, Antonija i Bernardeta, koje su, tako ranjene i izmrcvarene, potom ubijene, dok je na putu od Pala do Goražda ubijena, iako tada posve iznemogla, sestra Berchmana, najstarija među sestrama. Njihova tijela bačena su u rijeku Drinu.

Piše: Zlatko Tulić

No comments:

Post a Comment