Tuesday 4 October 2011

»Festival de Comunidades Extranjeras en Querétaro« - Presencia croata


Biskup Košić: Komunisti ne daju svoje zločince, a mi svoje heroje zatvaramo

- Kako je moguće, da se u slobodnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj umjesto obilježavanja grobova i odavanja pijeteta žrtvama najmasovnijih zločina protiv hrvatskoga naroda, danas ponovno slave zločinci: od Srba, Banskog Grabovca do Gornje Velešnje i to pod najvišim državnim pokroviteljstvom?

Kako to da u slobodnoj i demokra...tskoj državi Hrvatskoj za sve zločine komunističkog režima nitko još nije kazneno-pravno odgovarao, dok se istovremeno s toliko strasti proganjaju navodni počinitelji ratnih zločina na strani branitelja Hrvatske tijekom Domovinskog rata?“, upitao je sisački biskup Vlado Košić na Dan Spomena žrtava totalitarnih i autoritarnih režima 20. stoljeća 23. kolovoza, na misi zadušnici za sve žrtve u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa.

U propovijedi je biskup Košić također upitao:

«Zašto hrvatske vlasti ni danas ne tretiraju sve žrtve jednako, kako to da se toliko trude samo oko nekih zločina, a one najbrojnije ne vide i ne kažnjavaju? Nije li to grijeh propusta? Ima li u tome namjere? Možemo li zaključiti da našom zemljom još uvijek zapravo vladaju ti dobro umreženi tzv. bivši koji ne dozvoljavaju da se „njihove“ dira, dok se sve „druge“, pa bili to i najveći domoljubi i najzaslužniji ratni heroji progoni, zatvara i ponižava? Ne govore li nam o tome primjeri generala Brodarca, ali i generala Gotovine?", rekao je sisački biskup.

Nastavio je kako svi koji su stradali zaslužuju naš pijetet, molitvu i poštovanje! - Upravo zato, što se ni do dana današnjega službene institucije ne odnose jednako prema svim žrtvama, mi ističemo posebno žrtve komunizma koje su još uvijek zaboravljene i upozoravamo na zločinačku narav totalitarnog sustava, moleći za žrtve mir i vječni pokoj svim žrtvama koje su stradale na bilo kojoj strani od nehumanih totalitarnih režima, kazao je biskup Košić.

Nastavio je kako je Hrvatska jedina postkomunistička zemlja koja ni nakon 65 godina nije odala dužnu počast žrtvama komunističkih zločina. - Kad govorimo o žrtvama komunizma, pitamo se: zašto nemamo gotovo ni jedne spomen-ploče na području Sisačke biskupije, a ima nebrojeno mnogo žrtava. Od svih grobišta u Hrvatskoj, a do sada je poznato da ih ima oko 800, najviše je lokacija upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji, njih 119, na kojima je evidentirano 108 masovnih i 11 pojedinačnih grobnica, za koje se pretpostavlja da kriju čak 45.000 žrtava! Od svih njih dosad su ekshumirane samo dvije u kojima je pronađeno 15 tijela, zaključio je sisački biskup Košić u propovijedi na misi zadušnici za sve žrtve totalitarnih režima.

M. Piškor

No comments:

Post a Comment