Tuesday 4 October 2011

Izabrano novo čelništvo HSK-a u Njemačkoj

Izabrano novo čelništvo HSK-a u Njemačkoj

Na redovnoj izbornoj skupštini Hrvatski svjetski kongres Njemačke u Rüsselsheimu je izabrao novo predsjedništvo koje će u dvogodišnjem mandatu nastaviti raditi na promoviranju hrvatskih interesa i jačanju hrvatskog lobija u Njemačkoj. Na mjestu predsjednika HSK Njemačke potvrđen je Mijo Marić, dok su novi dopredsjednici Danijel Lučić i Petar Ćosić. Posao prve tajnice ubuduće preuzima Monika Jurović, dok je drugi tajnik Tomislav Ćunović. Zapisničarka u novom mandatu HSK Njemačke je Anita Stieber, dok će poslove rizničara obavljati Denis Burčul uz nadzor Ivane Đerek i Krunoslava Šimovića. Novo izabrani prisjednici su Mario Juričević, dr. Siniša Kušić, Tina Merčep, Franjo Akmadža, Edi Zelić i Niko Ereš. Časni sud činit će dr. Ivan Galešić, Petar Hinić i Franjo Pavić, dok su mjesta u Kongresnom odboru pripala Anti Mori, Ivi Zebi i Iliji Peranu.

Godišnja skupština u restoranu Bootshaus započela je hrvatskom himnom i izvješćem Mije Marića koji je zahvalio dosadašnjem sazivu predsjedništva na predanom volonterskom radu i pružio sažetak djelovanja na području integracije. Marić je pozdravio što je HSK Njemačke ispunio ciljeve profesionaliziranja svoga rada i podizanja nivoa poznatosti u javnosti. Spajajući kapacitete, znanja i iskustva prve i druge iseljeničke generacije, uvjeren je Marić, HSK Njemačke će biti i dalje na dobrom putu ispuniti svoju glavnu viziju o jakom hrvatskom lobiju u Njemačkoj. Na područjima integracije Mijo Marić je nadalje istaknuo sudjelovanje HSK Njemačke u radu saveznog vijeća za integraciju kao i u drugim integracijskim gremijima i projektima. Također je naglasio aktivnosti vezane za zahtjev za posthumno oduzimanje „Bundestverdienstkreuz“ Josipu Broz Titu, kao i zalaganje za jačanje pozicije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prvi tajnik Franjo Pavić kratko se osvrnuo na svoj mandat govoreći o humanitarnim aktivnostima HSK Njemačke, učlanjivanju udruge „Kroatien-Bosnien-Flüchtlingshilfe“, zahvalio je svim članovima na suradnji, sponzorima na potpori te je pozvao nazočne pojedince i predstavnike raznih hrvatskih udruga iz cijele Njemačke na kvalitetan nastavak suradnje i zalaganja za hrvatske interese u Njemačkoj.

Dr. Siniša Kušić iznio je pregled aktivnosti na području gospodarstva. Posebno je naglasio odličnu suradnju s Industrijsko-trgovačkom komorom Rheinhessen u Mainzu, gdje su održani simpoziji i sastanci o mogućnostima ulaganja i gospodarskoj suradnji Njemačke i Hrvatske. Vrlo važna tema bila je i promoviranje hrvatskog približavanja Europskoj uniji što je, među ostalim, učinjeno posebnim manifestacijama iz serije „Hrvatska se predstavlja“ u Kriftelu i Liederbachu.

Tina Merčep govorila je o brojnim medijskim aktivnostima HSK Njemačke. Posebice raduje odlična posjećenost službene web stranice, a istaknuti su daljnji sastanci, primjerice berlinske delegacije Hrvata sa senatoricom Carolom Bluhm.

Danijel Lučić predstavio je rad odbora za mladež i sport te se u prvom redu osvrnuo na uspješnu organizaciju integracijskog nogometnog turnira Best of 97 Cup – Integration kinderleicht. Nakon dva odigrana turnira, u Hamburgu i Obertshausenu, mladi hrvatski nogometaši iz cijele Njemačke sudjelovali su i na Memorijalnom turniru u Vukovaru, gdje su imali priliku odmjeriti snage s vršnjacima iz prve hrvatske lige te ujedno doznati mnoštvo informacija o novijoj hrvatskoj povijesti na licu mjesta, u hrvatskom gradu heroju.

Lučić je predstavio i mladog plivača Josipa Čulinu iz Mainza koji je upravo pomoću HSK Njemačke došao u kontakt s hrvatskim plivačkim selekcijama te se sada s pravom nada kvalifikaciji za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, u hrvatskom dresu.

Monika Jurović ukratko je izvijestila o aktivnostima HSK Njemačke u pogledu identificiranja značajnog financijskog doprinosa hrvatskog iseljeništva za razvoj i dobrobit Hrvatske. Naglasila je učinjene napore za očuvanje hrvatske nastave u Hessenu i spomenula aktivnosti na zabavno-kulturnom polju poput suorganizacije berlinske „Blistave noći“ klasike i organizacije humanitarnog koncerta Cro rrocks za splitsku udrugu „Anđeli“.

Petar Ćosić je opširno izvijestio o angažmanu HSK Njemačke u pogledu organiziranja prosvjeda diljem Njemačke protiv nepravedne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču te ocjene Oluje udruženim zločinačkim pothvatom.

Kao najvažniji ciljevi prosvjeda, koji su svoj vrhunac doživjeli 24. rujna u Den Haagu, istaknuti su protivljenje izjednačavanju žrtve i agresora, naglašavanje da hrvatsko iseljeništvo mora biti shvaćeno kao dio hrvatskog nacionalnog bića, potpora svim hrvatskim haaškim uznicima, ali i pozicioniranje HSK kao važnog sugovornika za udruge iz Hrvatske. Ćosić je istaknuo i globalnu akciju „Jedan narod, jedno srce“ i ponosnu „glasnu“ minutu tišine kao važne popratne elemente uspješne akcije koja je izazvala veliku pažnju hrvatske i šire javnosti.

Obzirom na veliki broj događanja, projekata, seminara, aktivnosti i okupljanja u protekle dvije godine Hrvatski svjetski kongres Njemačke, može se reći, etablirao se kao bitan čimbenik u društveno-integracijskom pogledu, ali je istodobno uspio njegovati kvalitetne odnose s domovinom. U ova dva pravca valja, dakle, i dalje raditi i lobirati – za dobrobit hrvatskog čovjeka i Hrvatske.

Hrvatski svjetski kongres

No comments:

Post a Comment