Thursday 6 October 2011

Srbija pripremila protutužbu protiv Hrvatske za genocid

Srbija pripremila protutužbu protiv Hrvatske za genocid

Odgovor Srbije sastoji se iz dva dijela – u prvom se pobijaju navodi iz hrvatskog podneska, a u drugom je dopunjena ranije iznesena argumentacija Beograda da je nad Srbima počinjen genocid.

Službeni Beograd nije uznemirila najava hrvatske premijerke Jadranke Kosor da Zagreb ne namjerava povući tužbu za genocid protiv Srbije. Iako je Srbija i dalje spremna pregovarati o izvansudskoj nagodbi, odnosno o međusobnom povlačenju tužbi, paralelno s tim njen se pravni tim priprema za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, pišu današnje Večernje novosti dodajući kako srbijanski stručnjaci drže da nepravomoćna presuda Gotovini i Markaču "ide nama u prilog".

Detaljan podnesak Srbije u kojemu se taksativno pobijaju hrvatski argumenti na srbijansku protutužbu za genocid je gotov i bit će dostavljen Međunarodnom sudu pravde u Haagu u predviđenom roku, do 4. studenog, doznaju Novosti u vladi. Odgovor Srbije sastoji se iz dva dijela – u prvom se pobijaju navodi iz hrvatskog podneska na  protutužbu, a u drugom je dopunjena ranije iznesena argumentacija Beograda da je nad Srbima počinjen genocid.

– Sva sporna pitanja sa susjedima treba riješiti dogovorom i na miran način, ali imajući u vidu interese Srbije. Mislimo da je međusobno povlačenje tužbi najbolji put, ali će ponašanje naše Vlade ovisiti o konkretnim potezima Hrvatske. U svakom slučaju, ovo pitanje ne treba politizirati u predizbornim kampanjama – kaže Slobodan Homen, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije, a Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, podsjeća da "EU šalje jasne poruke da će Hrvatska teško završiti europski proces s otvorenim pitanjem tužbi i granica".

– To će morati riješi prije ulaska Hrvatske u EU, a jedini je put izvansudska nagodba – kaže Pupovac. Izjavu Jadranke Kosor Pupovac djelomice opravdava predizbornom retorikom, ali upozorava da će "tvrdoglav stav Vlade dodatno zakomplicirati teško uspostavljene odnose između Srbije i Hrvatske".

Piše: Miroslav Flego/VLM

No comments:

Post a Comment