Wednesday 5 October 2011

Erdogan: Sarajevo dijeli sudbinu osmanlijske prijestonice

Erdogan: Sarajevo dijeli sudbinu osmanlijske prijestonice
Objavljeno: 29.09.2011 - 23:08

- Izjave Recep Tayyip Erdoğana, turskog premijera, o tome da je sudbina Sarajeva kao i sudbina Jedrena, nekadašnje prijestonice Osmanlijskog carstva, samo potpaljuju vatru na Balkanu i nikome, pa ni BiH, ne idu u prilog, smatraju srpski i hrvatski stručnjaci i političari.

S druge strane, Bošnjaci ističu da ne vide ništa loše u turskom uticaju na Balkanu te da to treba iskoristiti jer se radi o zemlji koja je ekonomski sve jača i koja svoje uticaje širi ne samo na Balkan nego i na druge dijelove svijeta.

Naime, Erdogan je prošlog tjedna na Balkanskom forumu u New Yorku, kojem su prisustvovale sve zemlje osim Srbije i Grčke, rekao da je Balkan srce Turske.

"Sudbina Sarajeva je sudbina Jedrena, sudbina Skoplja je sudbina Kosova, sudbina Palestine je sudbina Istanbula, pa bi u tom slučaju sudbina čovječanstva trebalo da bude i sudbina Ankare", rekao je Erdogan i dodao da se svi problemi na Balkanu zbog kulturnih i povijesnih veza odražavaju na Tursku.

Postavlja se pitanje da li je Erdogan baš slučajno povukao paralelu između sudbina Sarajeva i Jedrena, ako se zna da je potonji bio glavni grad Osmanlijskog carstva sve do pada Carigrada 1453. godine, kada se prijestonica seli na obale Bosfora. Jedrene (Edirne) danas je glavni grad istoimenog vilajeta na sjeverozapadu Turske, u njenom evropskom dijelu, takoreći na tromeđi Turske, Bugarske i Grčke.

Mnogi stručnjaci iz BiH smatraju da će Turska sve više vući konce na Balkanu jer joj to Europa dozvoljava kao kompenzaciju za činjenicu da nikada neće biti primljena u tu zajednicu. Isto tako naglašavaju da BiH mora redefinirati svoju vanjsku politiku kada je u pitanju Turska, jer ta zemlja BiH vidi samo kao muslimansku, što je jako opasno.

Predrag Nikolić, direktor Centra za strateške studije RS, kaže da se na sve moguće načine BiH, a posebno Srbija, moraju oduprijeti turskom povratku na Balkan, jer u njihovo projekciji "bit ćemo samo raja".

"Što je više Turske u BiH, to je manje RS i to treba da imamo na umu. Ne smijemo im dozvoliti da BiH stave isključivo pod svoju dominaciju, jer je to jako opasno", kazao je Nikolić i dodao da suradnja s Instanbulom treba da ide preko Beograda, a ne preko Sarajeva.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u ZD parlamenta BiH, kaže da Erdoganove izjave treba posmatrati kao nastavak onoga što je u Sarajevu rekao Ahmet Davutoglu, turski ministar inozemnih poslova, zagovarajući ponovno uspostavljanje Osmanlijskog carstva.

"Nije mi jasno zašto i Srbija toliko promovira Tursku na Balkanu i prećutno gleda na te njihove izjave. Nemam ništa protiv saradnje s Turskom, prvenstveno ekonomske, ali oni svojim izjavama izlaze iz okvira normalne diplomatske prakse", kazala je Pandurević i dodala da BiH sebi ne smije dozvoliti da njome dominira Turska, te da vanjska politika mora biti zasnovana na konsenzusu i usaglašavanju.

Takođe, hrvatski političari naglašavaju da Turska u BiH vidi isključivo muslimansku državu bez Hrvata i Srba, što je jako opasno, te da je Erdoganova izjava u skladu sa Davatogluovom doktrinom.

    Erdogan poručio da je Balkan srce Turske

"Ne vidim koju ulogu Turska ima ovdje osim rušenja ustavnog poretka ove zemlje, kao što su to uradili uz pomoć Amerike kada su formirali vlast u FBiH", kazao je Ivo Miro Jović, povjesničar i istaknuti član HDZ BiH, i dodao da BiH nema mogućnost da opstane kao zajednica ako je Europa ne primi, te da će u suprotnom jačanjem uticaja Turske na Balkanu situacija, kako ekonomska, tako i sigurnosna, biti katastrofalna.

S druge strane, bošnjački političari kažu da je Turska veliki prijatelj BiH te da je svakako dobro došla i da se njihov uticaj, kako ekonomski, tako i politički, mora iskorištavati.

"BiH prema islamskim zemljama treba da bude ono što je nekada Jugoslavija bila prema nesvrstanima. Treba iskoristiti multietničnost BiH i razvijati odnose, kako s Turskom, tako i s Rusijom", kazao je Amir Zukić, glavni tajnik SDA.

On ističe da BiH ima veoma dobre odnose s Turskom, te da ne vidi kome to može da smeta, kao i da se ekonomskoj suradnji s ovom zemljom mora posvetiti više pažnje.
Vrata Turske ka Zapadu

Na Balkanskom forumu, osim R. T. Erdogana, turskog premijera, prisustvovali su i brojni bankari i gospodarstvenici iz Turske, koji su snažno podržali nastojanja ove zemlje da dominira Balkanom. Opisujući Balkan kao vrata Turske ka Zapadu, Rizanur Meral,predsjednik Konfederacije biznismena i industrijalaca, rekao je da je Turska prošla ekonomsku transformaciju poslije 2002, a da je sada druga ekonomija u svijetu po brzini rasta. (Nezavisne novine/Dnevnik.ba)

No comments:

Post a Comment